Program 2023

SALT, Langkaia 1, Oslo, 9.30-15.30, fredag 20. oktober 2023. 

09.30: Kaffe

09.45: Velkommen ved arrangør.

🎞️ lenke til opptak

09.50: Borghild Lindhjem-Godal, avdelingsdirektør i barnehage- og grunnskoleavdelingen i Kunnskapsdepartementet.
«Fagfornyelsen; Folkehelse og livsmestring. Hva ville vi og hvordan opplever vi at det går?»

🎞️ lenke til opptak

10.20: Ole Martin Moen, Professor i etikk ved Oslo Met.
«Fagfornyelsen og skolens omsorgsansvar»

🎞️ lenke til opptak
📄 lenke til PDF

10.50: Pause

11.10: Per Ingvar Haukeland, Professor i økofilosofi og pedagogikk ved USN.
«Livsmestring: Læring i livet, natur og kultur»

🎞️ lenke til opptak
📄 lenke til PDF


11.40: Lisbeth M. Brevik, Professor og prosjektleder EDUCATE ved UiO
«Kunsten å koble liv og fag. Livsmestring i LK20

🎞️ lenke til opptak
📄 lenke til PDF

12.10 - 13.00: Lunsj

13.00: Håvard Tjora, Lærer, forfatter og universitetslektor ved USN.
«Tanker om å skape lærelyst»

🎞️ lenke til opptak

13.25: Gerd Næss Barka, rektor Fjelltun skole i Strand kommune.
«Skolelyst på Fjelltun»

🎞️ lenke til opptak
📄 lenke til PDF

13.50: Anders Pedersen, lærer Asker vdg.
«Skolelyst med TAN-metodikken i klasserommet»

🎞️ lenke til opptak
📄 lenke til PDF

14.15: Pause

14.30: Skolelystdebatten: Samtale med innlederne ved Psykolog, forfatter og Aftenpostenspaltist, Line Marie Warholm.

🎞️ lenke til opptak

15.25: Oppsummering og veien videre 

Konferansier: Cato Holmen, AKS-leder ved Holmen skole i Oslo, musikker og TAN-veileder

Mer info om innlederne på Skolelystkonferansen 2023:

Per Ingvar Haukeland

Per Ingvar Haukeland, Professor i økofilosofi og pedagogikk, tilknyttet Institutt for Friluftsliv, Idrett og Kroppsøving ved Universitetet i Sørøst Norge, der han også leder forskergruppen, Friluftsliv, samfunn og bærekraft. Haukeland har samarbeidet i mange år med filosofen Arne Næss, blant annet med bøkene Livsfilosofi (1998) og Dyp Glede: Inn i dypøkologien (2008). Han er spesielt interessert i forholdet mellom det menneskelige og det mer-enn-menneskelige, og hvordan lære av naturnære kulturer, som hos tradisjonssamfunn og urfolk, samt fremme det han kaller naturnærvær hos barnehager, skole og opplæring

Ole Martin Moen

Ole Martin Moen er lærer og professor i helsefaglig etikk ved OsloMet. Moen er tidligere skoleleder og i perioden før LK20 kurset han skoleledere i innføringen av fagfornyelsen. Han har nylig skrevet boken Skolens omsorgssvikt (Cappelen Damm Akademisk, 2023).

Gerd Næss Barka

Gerd Næss Barka er rektor på Fjelltun skole i Strand kommune og har stor tro på at lek gir læring. Barka er utdannet Adjunkt, har gått rektorskolen ved UIA og har master i Utdanningsledelse. Før Barka startet på Fjelltun i 2021 var hun rektor på Resahaugen skole. Hun har vært kontaktlærer i en årrekke og undervist i blant annet engelsk og matematikk.

Håvard Tjora

Håvard Tjora er lærer og forfatter. Gjennom TV-programmer og som fast spaltist i Dagbladet i mange år, har Tjora skapt mye diskusjon om norsk skole.

Anders Pedersen

Anders Pedersen er lærer og Trygg av naturveileder. Han underviser nå i programfag friluftsliv og kroppsøving ved Asker videregående skole, men har lang erfaring fra hele grunnskolen. Før han gikk over til videregående har han de siste årene jobbet mye med naturfag, uteskole og etablering av Naturskole på mellomtrinnet.

Lisbeth M. Brevik

Lisbeth M. Brevik er klasseromsforsker og professor i engelskdidaktikk ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved Universitetet i Oslo. Hun leder forskningsprosjektet EDUCATE –Evaluering av Fagfornyelsen i fag på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet og et team på 20 forskere som ser på innføringen av blant annet livsmestring i sju fag i grunnskolen og videregående skole. Hun er tidligere lærer og skoleder.

Line Marie Warholm

Line Marie Warholm er psykologspesialist og psykoanalytiker, fast spaltist i Aftenposten og forfatter av boken "Foreldrerevolusjonen - Fire veier til robuste barn". Hun har bakgrunn fra barne- og ungdomspsykiatrien, familievernet, offentlig psykisk helsevern for voksne, sikkerhetspsykiatrien og fra rettsvesenet. Hun driver i dag privat praksis ved siden av foredrags- og formidlingsvirksomhet.

Borghild Lindhjem-Godal

Borghild Lindhjem-Godal er avdelingsdirektør i barnehage- og grunnskoleavdelingen i Kunnskapsdepartementet. Hun er utdannet Cand.Polit og har også bakgrunn som lektor i skolen. Borghild har blant annet hatt ansvar for fagfornyelsen og utviklingen av de nye læreplanene fra departementet.

Cato Holmen

Utdannet adjunkt og musiker, og har spedd på med litt ledelse og spesped i tillegg. Er ute og spiller trommer både hist og her, men trives også godt med skogsbunn under føttene. Er mer glad i hoggorm enn normalt er, og tar ofte med termos og matpakke ut til hoggormrøysa om våren. Er veldig opptatt av at elever skal møte varme, rause mennesker som gjør at de har lyst til å gå på skolen, lyst til å gå på AKS og blir trygge på seg selv og andre.